diumenge, 14 de març del 2010

Per què l’Àngel Quintana...



¿Per què l’Àngel Quintana, com la majoria de crítics cinematogràfics, escriu fora de la realitat? Però ¿què és la realitat? La realitat, aquí, vol dir registre, i de registres n’hi ha molts, i cada registre vol dir un interlocutor diferent. Quan Quintana escriu un article com ara http://www.elpunt.cat/noticia/article/-/-/145459.html pensa més en els lectors de “Cahiers du Cinema España” que no pas en els lectors del diari “El Punt”.

Per als primers (quatre gats, entre els quals em compto) films com ara "Tie Xi Qu: West of the Tracks", "Inland Empire", "Last Days", "Elogio del amor", "Les amants réguliers", "Reyes y reina", "H Story", "Ten", "El cant dels ocells", "Juventude Em Marcha", "Eureka", "Tropical malady", "Les herbes folles", "Café Lumière", "De nens" o "Hadewijch" són grans obres d’art de la dècada; per als segons, la pèrdua de temps més gran de la seva vida.

La primera cosa que hauria de demostrar qualsevol professional de la ploma és que sap amb qui parla. La segona cosa que hauria de demostrar que sap un professional de la ploma cinematogràfica és que si la història del cinema hagués hagut de dependre de films com els que apuntàvem, del cinema ja faria anys que no se’n cantaria ni gall ni gallina.

Perquè, si el cinema és alguna cosa per damunt de tot, és entreteniment de masses, i films com ara "Inland Empire" o "Last Days" a poques masses podran entretenir mai que no siguem els quatre gats que sovint ens aplegarem a la Sala 8 i Mig. I això, com dèiem abans, un professional com l'Àngel Quintana hauria de demostrar que ja ho sap.

2 comentaris:

  1. Tothom té la seva manera d'entretenir-se. Aixó és molt subjectiu, jo no entenc com podem entretenir-nos amb tres mals telefilms, en un temps en que hi han altres coses. No hi ha lectors de primera, ni de segona. Hi han lectors i el gust de cadascun és el que és.
    Àngel Quintana

    ResponElimina
  2. EM sembla que vas ben errat. Si una cosa caracteritza la ploma de l'Angel Quintana és la crítica rigorosa de les coses que veu. Em temo que poca cosa has llegit d'ell. Més que ràbia em fa pena la gent amb poca curiositat per les coses, que diu la primera bajanada que se li acut. Has llegit els seus llibres? segurament no. T has passat mai per la facultat per assistir a alguna de les seves classe? Em temo que tampoc. És clar no men recordava que la feina d'en Quintana ve resumida a l'article que cites del Punt!Només et demano que abans d'opinar sigues una mica rigorós amb tu mateix. Estas criticant algú que no escriu fora de la realitat sinó que n'obre de noves i que incentiva la curiositat i mirada crítica de la gent. També pot ser que el problema no sigui que no les entenguis sinó que TÚ no les entenguis. No ens facis partíceps de les teves limitacions.Gràcies.(Àngel, trobaré a faltar les classes de cultura audiovisual del primer semestre, una abraçada)

    ResponElimina